Един ден в Терме Букурещ

Здравейте, днес виртуално ще ви разходя до Therme Bucuresti – най-големият аквапарк/спа комплекс в Европа. Намира се малко след летище Отопени и работи всеки ден от годината. От Русе се стига до там за около 3 часа, ако не чакате много на границата. Терме Букурещ разполага с безплатен паркинг.

Therme Bucharest outside pool

Самият комплекс е огромен и е разделен на 3 части:

 • Galaxy – най-основната част, където са разположени всички пързалки, инфрачервени легла, 3 различни сауни и хидромасажни легла (последните се заплащат, 15 минутен масаж е 5 лв. и е доста приятен). За децата също има разнообразни басейни и водни пързалки. Има и релаксираща част, където може да полегнеш и да почетеш.
 • The Palms – тук се включват няколко басейна, огромно количество орхидеи и над 500 палми. За първи път видях и минах през въртяща се врата (като на летище например) вътре в самия басейн. Беше супер забавно. Освен това в определено време от деня има аква фитнес, където инструкторка показва упражнения и хората във водата си подскачат.
 • Elysium – тук вече е спа частта на комплекса. Не сме влизали и не мога да коментирам как е. Но ако искате да се възползвате от масажите на комплекса, знам, че трябва да си заплатите вход за Няма как да влезете в Galaxy и да отидете на масаж в Elysium.

Цената за вход е разделена както в зависимост от времето, което стоите в Терме Букурещ (до 3 часа, до 4,30 часа и цял ден), така и в зависимост от достъпа, който искате (Galaxy, The Palms, Elysium). Тук може да видите цените. Опашките на входа на комплекса са огромни, минават се за около 15 минути, понеже в повечето случай хората са на групи и минават по 4-5 наведнъж. Можете да платите с карта или в брой. Персоналът знае английски, така че няма да ви е проблем да се оправите. Любезни са, така че не се притеснявайте да питате. Препоръчвам ви за първото посещение да заплатите за цял ден, за да не се притеснявате постоянно за часа. А и отначало ще ви е нужно малко време да се ориентирате кое къде се намира.  Имайте предвид, че опашките за пързалките понякога могат да отнемат 15-20 минути на спускане, особено ако отидете през уикенда.  Лудницата е голяма.

Therme Bucuresti Galaxy

На входа ви дават часовник, който ще ви служи като ключ за шкафчето (номерът на шкафчето ви е изписан на часовника), където ви съветвам да си оставите всички вещи. Освен това с този часовник ще преминавате от съблекалните към басейните, с него ще плащате каквото консумирате на територията на комплекса и накрая като си тръгвате ще го сканират и ще заплатите. В басейна  няма да ви пуснат да влезете с чанта, освен ако не сте с бебе. Съответно, ако решите да си вземете телефона, трябва да го мислите постоянно. А като отидете до басейните и пързалките няма да ви е изобщо до телефона ви, повярвайте ми. Захвърляте си кърпата на някой шезлонг и отивате който където желае. Аз използвах телефона ми за 15-20 минути, колкото да снимам басейна за влога.

Аз, понеже съм от по-страхливите, пробвах само 3 пързалки, а другото време прекарвах на инфрачервените легла или в басейните:

 • Pulsar – тук се спускате по един и без пояс. Самата пързалка е спокойна, но понеже нямаш пояс може да се понатъртиш леко (като мен).
 • Sky river – тук можете да се спускате единично или по двойки с пояси. Аз естествено се спуснах с Крис. Самата пързалка е на два етапа и преминава извън закритата част на комплекса. На половината спираш на малко пространство навън, където има пейка и може да поседнеш и след това се спускаш отново. Самото приземяване имайте предвид, че е малко гадно. Потапяш се в метър и нещо и идва малко изневиделица. На мен дори ми стана лошо и ми се зави свят и преустанових пързалките след тази.
 • Andromeda – и тук можете да се спускате, както по един, така и по двойки с пояси. Това ми беше най-забавната и плавна пързалка и се пуснах 2 пъти на нея. Отначало всички тези цветове ми дойдоха малко в повече, но втория път бях окей.

На първите две имах чувството, че ще хвръкна във въздуха, защото съм от високите и краката ми бяха доста извън безопасната за мен зона, особено на външната пързалка беше бая страшничко. Знам, че са обезопасени и тествани, но страх. И все пак се радвам, че малко успях да изляза от комфортната си зона и да си повдигна адреналина.

Therme Galaxy

Крис тества и останалите, които работеха него ден, и ето коментарите му за всички:

 • The Galaxy (boomerang) – „Брутална беше, лошото е, че е само за 1 човек.“ На мен ми изглежда адски опасна с този бумеранг и никога не бих се качила.
 • Andromeda – „Доста спокойна, дори малко скучна за сам човек, но за двама е сравнително забавна.“
 • Steel wave – „Доста по-екстремна е отколкото изглежда.“ Крис се пусна и ми направи знак да не се пускам.
 • Quaskar – „Като за пързалка без пояс е просто супер!“ Адски клаустрофобична ми изглежда и не бих се пуснала.
 • Sky river – „Сравнително спокойна, но водата е малко повече отколкото при другите. Внимавайте да не се нагълтате.“
 • Pulsar – „Малко е клаустрофобична когато се пускаш сам, но е страшно забавна когато сте двама.
 • Supernova – „Като за един път става, но е малко скучна“

 Тук може да видите всички пързалки в действие. Имайте предвид, че пързалките имат ограничение до 100/120 кг, детските имат ограничение за височината на децата и за възрастта. Само част от пързалките се използват с пояси, на другите се пускате без. Всички басейни са с топла термална вода (около 30-35 градуса). В самия комплекс е много топло и влажно от всичката тази вода. Ще ви отнеме 20-30 минути да свикнете. Има страшно много охрана, както и спасители.

Therme Bucuresti

Цените на храните и напитките са в рамките на разумното. Наливна бира Ursus 400 мл (мисля) е на цена от 3,20 лв, порция пържени картофки излиза 3,50 лв. Единствено фрапучиното, което си поръчах беше 8 лв и според мен не си заслужаваше. Представляваше фрапе със сметана. Готиното е, че можеш да си поръчваш напитки в баровете по басейните и да стоиш в басейна с напитка. Ние така се настанихме в джакузито с фрапе в ръка.

Външната част на Терме Букурещ много ми хареса, има 4-5 басейна и се усещат тишината и спокойствието, които рядко може да усетиш в градските басейни. В частта от съблекалните, която е близо до изхода, има съблекални, мини центрофуги за бански (които според мен не вършат особена работа) и сешоари, които трябва да използвате поне 20 минути, ако имате дълга коса, и пак няма да си изсушите косата кой знае колко.

Therme Bucharest

За този един ден в Букурещ изхарчихме за двама около 120  лева, което ми се струва разумно: входът за комплекса (The  Palms цял ден) ни излезе 70 лв. (по 85 леи на човек), път – 20 лв. (пътувахме с приятели и си разделихме горивото и таксите на моста), за хапване и пийване в комплекса, както и в McDonalds на връщане – 30 лв.

Като цяло останах доволна от посещението си в Терме Букурещ и зимата пак бих посетила комплекса. Според мен тогава би си заслужавало още повече. Заслужава си да го посетите, ако имате възможност. Заради спомените и емоциите си заслужава.

Enjoy this post? Please spread the word 🙂

Може да харесате още

2 коментара

 1. Здравейте,искам да Ви попитам разплащането във аквапарка само със румънска лея ли става или приемат и евро.

  1. Здравейте, Добрин! Не мисля, че приемат евро. Цените навсякъде
   бяха написани само в леи, но приемат и плащане с карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *